O lecție pentru moldoveni de la americani

Aprilie 25, 2013 at 9:54 pm Lasă un comentariu

 Probabil vă mai aduceți aminte dragi cititori de crima orbilă care a avut loc în localitatea Durlești din Municipiu Chișinău când doi tineri au fost omorâți cu sălbăticie de către un necunoscut. Apoi anul trecut un important funcționar local din orașul Rezina a fost găsit mort cu semne clare că viața i-a fost luată de un ucigaș. Din păcate crimele devin tot mai frecvente iar autorii acestora sunt de negăsit. Ba mai mult am auzit recent că la Rezina s-a decis încetarea urmării penale în cazul omului înaltului funțcionar din lipsă de probe și precum că nu mai este posibilă prinderea făptașului, chiar dacă oamenii legii spun că au făcut tot posibilul. Vreau să cred că așa au făcut, dar am unele rezerve. Pentru că mă uit  cum în alte țări cum cineva săvârșește un omor este prins rapid și diferit justiției și condamnat, astfel ca oamenii să vadă că poliția lucrează și că legea funcționează. Este vorba de cazul recent din Statele Unite ale Americii când cei doi tineri  proaspăt americani cu origini cecene au comis un act de terorism la o competiție sportivă din orașul Boston și care  au fost repede  găsiți. Unul a fost ucis iar altul probabil va  primi pedeapsa cu moartea după ce a fost capturat.  Și când te gândești că pentru prinderea suspectului Jokar Tsarnaev au fost mobilizați peste nouă  mii de polițiști unde căutarea se concentra într-un perimetru de 3,8 kilometri pătraţi, în Watertown, în care locuiesc aproximativ 35.000 de persoane. Ba mai mult la prinderea teroristului a participat întreaga comunitate trimițând poze care putea  aduce informații despre identitatea făptașului.  Iar oficialitățile au îndemnat bisericile să se roage ca criminalii să fie prinși. După ce în foarte scurt timp a fost prins tânărul terorist întreaga comunitate unde s-a produs crima a răsuflat ușurat și  i-au aplaudat pe cei care și-au făcut cu bine meseria.

Dacă e să facem o comparație, evident dacă putem, în Durlești locuiesc peste 10 mii locuitori, dar după moartea acelor doi  tineri au fost mobilizați un numă prea mic de polițiști pentru ca criminalul să fie prins și care după doi  se mai află în libertate. Oficialii noștri puțin a colaborat cu comunitatea care și ea nu este suficient de educată în aspectul colaborării cu poliția. Apoi am auzit doar promisiuni ba de la un ministru ba de la altul că cei răi vor fi prinși, dar așa și nu mai știm dacă vor mai fi prinși vre-o dată cineva.

Mă întreb ce mesaj ne transmite nouă poliția?  Mai poate să aibă încredere populația țării in insitituțiile de forță ale țării, dacă aceștia prea puțin întreprind ca cei care fac răul să fie pedepsiți? În afară de vorbă multă despre anchete și secretul ei nu am văzut să se facă prea mult.  Însă cunosc un caz în care în cazul unei omucideri,  a fost chinuit în cel mai inuman mod un tânăr pentru că, din întâmplare s-ar fi  aflat în acea localitate în timpul tragicului moment. L-au chinuit și l-au supus la cel mai inuman tratament doar ca să recunoască ceea ce nu a făcut, ca până la urmă să constate că nu are nici  o legătura cu tragicul eveniment.

Probabil nu putem compara metodele de căutare a oamenilor răi din țările unde viața omului are valoare și în țara noastră unde de cele mai multe ori oamenii legii pierd la masa verde lupta cu corupția însă cel mai tare ne doare că se lasă impresia că nu se face totul, sau dacă se face ceva este doar de ochii lumii și nimic mai mult. Iar răul după cum vedem se inmulțește. Pentru ca răul să fie scos din țară, el trebuie pedepsit. Poate se va pune preț pe viața victimilor  și în țara noastră și va fi introdusă pedeapsa cu moartea ca și cei răi să vadă că nu te poți juca cu viața oamenilor.

Americanii își iubesc națiunea lor pentru că omul are valoare în țara lor. Poate clasa politică pe care o avem se va detașa de la competițiile politice și vor pune oameni potriviți în funcții potrivite și prin care instituțiile statului să își facă datoria cu cea mai mare responsabilitate  astfel ca oamenii să nu mai apeleze la așa zișii clarvăzători pentru a descoperi criminalii.

 

Anunțuri

Entry filed under: Politic.

Tribut lui Bahtuar Și iubirea de putere este rădăcina tuturor relelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

Aprilie 2013
L M M M V S D
« Mar   Mai »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhivă

Statistica Blogului

  • 202,255 hits

RSS Moldova Creştină

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Biserica Buna Vestire

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Creştinismul şi Islamul

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

%d blogeri au apreciat asta: